Taze Kavrulmuş Kahve Neden Önemli?
Kahveden biraz anlayan herkesin “taze kavrulmuş kahve” peşinde olmasının sebebi nedir? Kahveyi lezzetli yapan şey tazeliği midir? Taze kavrulmuş olmayan kahveyle taze kavrulmuş kahve arasında bu kadar büyük bir fark mı vardır?
Öncelikle belirtmek gerekir ki kahve çekirdekleri kavrulurken karbondioksit gazı açığa çıkar. Bu gaz çıkışının yaklaşık %90’ı taze kavrulmuş kahvenin paketlenmesinin ardından paketin içinde gerçekleşir. Normalde bu gaz sıkışarak paketi patlatmaya yetecek bir basınç oluştururken, paketlerdeki tek yönlü valfler kahvenin açığa çıkardığı gazı dışarı atarken dışarıdan hava girişini engelleyerek kahvenin tazeliğini korumasını sağlar. Kahveler kavrulduktan ve dinlendirildikten sonra paketlenerek satılmak üzere sevkiyata çıkarılır.
İşte burada, “taze kavrulmuş kahve” mantığıyla hareket eden butik kahve firmaları ile sektöre damgasını vuracak kadar büyük hacme sahip endüstriyel kahve firmaları arasında bir fark ortaya çıkar. Endüstriyel kahve firmaları tüm dünyaya tek ya da birkaç noktadan kahve sevk eder ve bu taze kavrulmuş kahveler tüketiciye ulaşmadan önce bazen aylarca paketlenmiş halde rafta bekler. Ama taze kavrulmuş kahve mantığıyla hareket eden kahve kavurma şirketlerinde bu süre, yani sevke çıkarılma ve tüketiciye ulaşma süresi maksimum bir haftadır. Çünkü butik kahve şirketi ve taze kavrulmuş kahve tüketicisi birbirlerine bizzat ulaşır ve taze kavrulmuş filtre kahve, espresso ve aromalı filtre kahve çekirdekleri kavrulduktan yaklaşık bir hafta sonra tüketilmeye başlanır.
Bu noktada, “taze kahve” denilince bir başka önemli detay ortaya çıkar. Paketlenmiş kahveler hava, nem, sıcaklık ve ışığa doğrudan maruz kaldığında kahvenin nefaseti ve tazeliği bozulmaya başlar. Bu nedenle taze kavrulmuş kahveler rutubetsiz, güneş ışığına ve oda sıcaklığının üzerinde bir sıcaklığa doğrudan maruz kalmayan şekilde muhafaza edilmelidir. Burada asıl detay şudur: taze kavrulmuş çekirdek kahve tazeliğini en fazla 3 hafta koruyabilirken, öğütülmüş kahve her halükarda paket açıldıktan sonra 4-5 saat içerisinde en lezzetli halini, azami 3 günde ise en taze halini kaybeder. Bu noktada pek çok internet sitesi tüketicilere kahvenin bir yıllık son kullanma tarihini tazeliğini koruyacağı süre olarak ifade etmişse de durum böyle değildir. Kahvenin tüketilebilirliği ile tazeliği arasında dağlar kadar fark vardır. Bir kahvenin kavrulması ile ortaya çıkan pek çok farklı lezzet notası, kahvenin tazeliğini kaybetmesi ile yok olur ve tadı, boş bir kahve tadına dönüşerek tüm özelliğini kaybeder.
İdeal olan, taze kavrulmuş kahveyi çekirdek halinde satın almak, içmeden hemen önce öğütmek ve öğüttükten sonra en geç 3 dakika içinde demlemek, paketini açtıktan sonra ise en geç 15 gün içinde tüketmektir